top of page
  • Writer's pictureHenrik

Anna myynnin näkyäMiten myynneistä pidetään kirjaa?


Tämä on kertomus myynnin matkasta tuloslaskelmaan. Tai oikeastaan, kerron useampia kertomuksia, eri näkökulmista.


Hanna Hammaslääkäri


Hanna pyörittää hammasklinikkaa kaupungin keskustassa. Sijainti on keskeinen ja aikoja on saatavilla aamusta myöhäiseen iltapäivään asti Asiakaskunta koostuu pääasiassa työssäkäyvistä henkilöistä. Asiakkaat voivat maksaa kortilla, käteisellä sekä työnantajan tarjoamilla hammashoitoeduilla.


Hannan klinikka on varsin suosittu ja kassa kilisee hyvin. Kassalaitteistoon Hanna on halunnutkin panostaa, koska jokainen myynnistä tullut euro on ilmoitettava kirjanpitoon ja Hanna haluaa että luvut ovat luotettavia. Hanna haluaa myös tarjota monipuolisia maksutapoja, kuten edellä mainittiin.


Hannan kassalaite kokoaa päivittäisen myynnin yhteenvedoksi, josta näkee paljonko päivän aikana on myyty euroina, paljonko myyntiin sisältyy arvonlisäveroa, mitä tuotteita ja palveluita on myyty ja millä tavoin asiakkaat ovat maksaneet ostoksensa. Käteisellä, kortilla ja luotoisetuseteleillä maksetut ostot on eritelty. Kaikki tärkeitä tietoja kirjanpidon kannalta.


Kassalaite lähettää tiedot päivittäin automattisesti kirjanpitoon sähköisenä tiedostona. Hannan tehtäväksi jää käteiskassan laskenta ja kassakirjan ylläpito. Tilitoimisto hoitaa myyntien, verojen ja maksujen kirjaamisen kirjanpitoon.


Ville Verkkokauppias


Villellä on verkkokauppa, jossa hän myy kasvien kotikasvatus- ja puutarhanhoitotarvikkeita. Aivan kuin edellisen tarinan Hanna, myös Ville on halunnut panostaa maksutapoihin. Asiakkaat voivat maksaa ostoksensa verkkopankissa, kortilla tai osamaksulla rahoitusyhtiön kautta.


Villen verkkokauppa pyörii verkkokauppajärjestelmällä, joka kerää asiakkaiden tekemät tilaukset ja maksut yhteenvedoksi, kuten kassakone teki edellisessä tarinassa. Järjestelmä siis koostaa euromäärisen myynnin, alvit ja maksutavat riittävän eritellysti. Koska Ville haluaa vähentää turhaa manuaalityötä, hän on automatisoinut myyntiyhteenvedon lähetyksen kirjanpitoon. Rahoituksella maksetuista ostoista syntyneet laskuaineistot siirtyvät nekin suoraan kirjanpitoon, jolloin myyntisaatavatkin ovat aina ajan tasalla.


Kuten edellisessä tarinassa, tilitoimisto hoitaa myyntien, arvonlisäveron ja maksujen kirjauksen kirjanpitoon. Ajantasainen ja automaattinen systeemi takaa, että hommat sujuvat.

Arto Asiantuntija


Artolla on asiantuntijafirma, joka suunnittelee yksilöllisiä taloja yksityisasiakkaille. Koska suunnitteluprojektit ovat yksiöllisiä ja hyvinkin erilaisia, Arto tekee töitä tuntiveloituksella, tehdyn työn mukaan. Asiakkaita laskutetaan projektin päätteeksi, tai jos projekti on iso ja kestää kauan, myös kesken projektin. Ennakkomaksuilla Arto pitää huolta kassavirrasta, että rahaa riittää juokseviin kuluihin.

Arto käyttää laskutukseen laskutusohjelmaa, joka on yhdistetty taloushallinto-ohjelmistoon. Tämä onkin kätevää, koska kun Arto laatii ja lähettää laskun asiakkaalle, laskun mukainen myynti kirjautuu suoraan kirjanpitoon. Mitään erillistä myyntien ilmoittamista ei tarvita.


Askarruttaako myyntiin liittyvät kirjanpitoasiat, kuten myynnin seuranta tai arvolisäverot? Ota rohkeasti yhteyttä meihin, autamme mielellämme.

249 views0 comments

Kommentare


bottom of page