top of page
 • Henrik

Miten teen liiketoimintasuunnitelman?

Updated: Apr 6, 2022


liiketoimintasuunnitelman teko yrittäjälle


Liiketoimintasuunnitelma

Mikä?


 • Suunnitelma, jossa kuvaat muun muassa liikeideasi, tarvittavat resurssit ja rahoituksen. Tavoitteena on saada realistinen kuva yritystoiminnasta tiiviisti koottuna. Sana ”tiiviisti” ei tarkoita, että suunnitelman tulisi olla lyhyt ja ytimekäs, vaan asioita voi pohtia laajemminkin. Pääasia että tulevaa yritystoimintaa katsotaan useasta eri näkökulmasta.

Miksi?

 • Suunnitelma auttaa sinua yritystoiminnan aloittamisessa. Kun liikeideasi on paperilla, osaat tehdä oikeat asiat oikeaan aikaan. Suunnitelma auttaa myös rahoituksen tai starttirahan hakemisessa.

 • Suunnitelma auttaa myös katsomaan liikeideaa kriittisesti. Palautetta ideasta on helpompi pyytää, kun paperilla olevan idean voi näyttää toiselle ihmiselle (vaikka kaverille).

Miten?


 • Aloita kuvaamalla liikeideasi lyhyesti. Mitä myyt ja kenelle?

 • Laajenna sitten pohdintaa siitä, mitä myyt. Mitä ovat ne erityispiirteet tuotteissasi/palveluissasi, joilla pyrit voittamaan asiakkaiden luottamuksen? Mikä on tilanne markkinoilla, joilla tulet toimimaan? Mitä kilpailijat tarjoavat? Miten aiot erottua kilpailijoista? Oletko tarpeeksi erikoistunut (muista riittävä fokus, älä myy kaikille kaikkea)?

 • Muista myös pohtia hinnoittelua. Tyypillinen virhe on myydä liian alhaisella hinnalla. Alhainen hinnoittelu huonontaa kannattavuutta (kts. edempänä).


 • Kun tuote on kunnossa, siirry pohtimaan asiakkaiden hankintaa. Harva bisnes menestyy ilman asiakkaita. Yritystoiminnan alussa tulisi keskittyä erityisesti asiakashankintaan, etenkin jos valmista asiakaskuntaa ei ole.

 • Kun tuote on hyvä ja se ratkoo asiakkaiden oikeita ongelmia, myynti lähtee yleensä vetämään. Asiakkaiden on kuitenkin ainakin kuultava tuotteistasi jotain kautta. Mieti tarvitsetko mainontaa, missä kanavissa haluat olla esillä (luonnollisesti siellä missä asiakkaasi ovat).

 • Minkä yritysmuodon valitset? Valintaan vaikuttaa se, miten isosti haluat toimia, millaista rahoitusta aiot hakea, toimialakin voi vaikuttaa valintaan. • Ennen kuin käsitellään raha-asioita, mieti mitä tarvitset yritystoimintaa varten. Toimitilat, koneita, laitteita, muuta kalustoa? Työntekijöitä? Ostatko alihankintana? Vakuutukset, kirjanpito?

 • Kun olet listannut kaiken mitä tarvitset (ainakin mitä tulee mieleen tässä vaiheessa :D), on aika arvioida mitä tämä kaikki maksaa yritykselle kuluina. Kannattaa olla realistinen kulujen kanssa, aina ei kannata hankkia halvinta vaihtoehtoa. Onko isoja alkuhankintoja, tarvitsetko rahoitusta?

 • Kun olet arvioinut kulut, on myyntien arvioinnin aika. Laske kuinka paljon sinun tulee myydä euroina, että kulut tulevat katetuksi? Tarvittavaa myynnin määrää kannattaa myös verrata mahdollisten asiakkaiden määrään (kuinka monelle asiakkaalle voit myydä, paljonko olisi yhden asiakkaan keskiostos). Mieti myös myynnin ajallista jakautumista (kassavirta). Mitä säännöllisempi tulovirta, sitä parempi. Maksuista selviäminen on tällöin helpompaa.

 • Tulojen ja kulujen perusteella, miltä kannattavuus vaikuttaa? Jos suunnitelman perusteella vaikuttaa, että toiminta ei kannatta, voidaan tehdä muutoksia esim. tuotteisiin, hinnoitteluun tai kulurakenteeseen. Toisin sanoen, tekemällä muutoksia suunnitelmaan voidaan kääntää asetelma kannattavaksi.


Rahoitus liittyy läheisesti liiketoiminnan suunnitteluun. Monesti yrittäjä itse on yrityksen (ainakin osittainen) rahoittaja. Suunnitelma auttaa arvioimaan rahoituksen tarvetta ja suunnitelma auttaa myös ulkoisen rahoituksen hakemisessa (pankkilaina, sijoittajat). Uskottava liikeidea on lähes aina edellytys ulkoisen rahoituksen myöntämiselle. Liiketoiminnan suunnittelu laskee yritystoiminnan riskitasoa, näin myös rahoittajien riskiä.

Suunnitelmaa tehdessä kannattaa muistaa, että sinä olet yritystoimintasi paras asiantuntija. Yllä oleva listaus ei todennäköisesti kata kaikkia huomioon otettavia asioita. Mieti siis tulevaa toimintaasi laajalti.Jos liiketoimintasuunnitelman tekeminen tuntuu edes vähän vaikealta, kannattaa kysyä Tilitaltilta apua. Saat meiltä maksuttoman konsultointipuhelun tai -videotapaamisen.


Autamme sinut alkuun. Tervetuloa turvalliseen tilitoimistoon!


Kirjoittanut: Henrik

65 views0 comments
bottom of page