top of page
  • Writer's pictureHenrik

Osinkoyrittäjän talousvinkit: Maksukyky

Updated: May 24, 2023

Jotta voit jakaa osinkoa osakeyhtiöstä, tulee yhtiöllä olla maksukykyä maksaa osinko.

Osinko ei saa vaarantaa maksukykyä

Otsikko kertoo olennaisen. Kun osinko maksetaan yhtiön tililtä osakkaille, tulee yhtiöllä jäädä tarpeeksi rahaa jotta se selviää maksuistaan.

Mainos

 

Tilitaltti on tietorikkaan yrittäjän tilitoimisto

 

Mainos päättyy

Vaikka tilillä olisi riittävästi rahaa osinkoon, niin mieti vielä hetki. Jos laskuja on vino pino, ja tulevaisuuden tulovirta epävarma, voi olla että et voi maksaa osinkoa. Velkojat eivät tykkää jos et maksa laskuja ajallaan. Jos yhtiö ajautuu maksukyvyttömäksi osingonjaon takia, saatat joutua vastuuseen yhtiön maksamatta jääneistä veloista.


Mutta jos tilauskirjat pullottavat eivätkä velat paina, tulorahoitus pitää huolen että velkojasi pysyvät tyytyväisinä. Eikun osingoista nauttimaan.Kirjaa ylös taloudellinen tilanne


Maksukykyä on hyvä pysähtyä miettimään. Osingon jaon johtaessa maksukyvyttömyyteen, voi yhtiön johto joutua vastuuseen vaikka se ei olisi tiennyt huonosta maksukyvystä. Riittää että olisi pitänyt tietää. Siksi on hyvä katsoa yhtiön tilanne läpi ennen osingonjakoa.


Jos yrityksesi on niin sanotusti normaalitilassa, ei sinun juuri tarvitse vaivata tällä asialla päätäsi. Maksukykyä mietitään tyypillisesti jos taloudellinen tilanne on huono. Silloin on myös hyvä laatia kirjallinen analyysi maksukyvystä. Kirjallinen siksi, että olet vastuussa päätöksestä jakaa osinkoa. Voit myöhemmin näyttää toteen että olet toiminut huolellisesti.


Painaako laina taseessa?


Osingonjakoa varten on mahdollista ottaa (tai joudutaan ottamaan) lainaa (yleistä esim. pörssiyhtiöissä). Tyypillisesti tämä tapahtuu niin, että yhtiön jatkuvan toiminnan tai investointien rahoittamiseksi nostetaan lainarahaa, mutta yritystoiminta ei kerrytä rahavaroja riittävästi osingonmaksuun.


Käytännössä osa lainarahasta menee siis osinkojen maksamiseen. Tässä tilanteessa on oltava varma, että yhtiö on kykenevä maksamaan velkansa ja muut maksunsa osingonjaosta huolimatta. Esimerkiksi merkittävä velkataakka voi siis estää osingonjaon. Velkataakka heikentää maksukykyä, jolloin rahavaroja on säästettävä yhtiön kuluihin ja velkojen lyhennyksiin.Kuinka siis arvioida sitä, voiko osinkoa maksaa? Säännöllisesti saamastasi talousraportista on hyvä löytyä osinkomittaristo, joka auttaa arvioimaan voiko osinkoa maksaa. Kirjanpitäjäsi auttaa sinua jos tarvitset apua.

131 views0 comments

Comments


bottom of page