top of page
  • Henrik

Osinkoyrittäjän talousvinkit: Maksukyky

Jotta voit jakaa osinkoa osakeyhtiöstä, tulee yhtiöllä olla maksukykyä maksaa osinko.

Osinko ei saa vaarantaa maksukykyä

Otsikko kertoo olennaisen. Kun osinko maksetaan yhtiön tililtä osakkaille, tulee yhtiöllä jäädä tarpeeksi rahaa jotta se selviää maksuistaan.

Mainos

 

Tilitaltti on tietorikkaan yrittäjän tilitoimisto

 

Mainos päättyy

Osingonjakoa varten on mahdollista ottaa (tai joudutaan ottamaan) lainaa (yleistä esim. pörssiyhtiöissä). Tyypillisesti tämä tapahtuu niin, että yhtiön jatkuvan toiminnan tai investointien rahoittamiseksi nostetaan lainarahaa, mutta yritystoiminta ei kerrytä rahavaroja riittävästi osingonmaksuun. Käytännössä osa lainarahasta menee siis osinkojen maksamiseen. Tässä tilanteessa on oltava varma, että yhtiö on kykenevä maksamaan velkansa ja muut maksunsa osingonjaosta huolimatta. Esimerkiksi merkittävä velkataakka voi siis estää osingonjaon. Velkataakka heikentää maksukykyä, jolloin rahavaroja on säästettävä yhtiön kuluihin ja velkojen lyhennyksiin.

Kuinka siis arvioida sitä, voiko osinkoa maksaa? Säännöllisesti saamastasi talousraportista on hyvä löytyä osinkomittaristo, joka auttaa arvioimaan voiko osinkoa maksaa. Kirjanpitäjäsi auttaa sinua tarvittaessa.

6 views0 comments
bottom of page