top of page
  • Writer's pictureHenrik

Liikeidea kehittäminen: Menestyvän yrittäjän perusta

Kun päätät sukeltaa yrittäjyyden maailmaan, liikeidea on ensimmäinen ja kaikkein keskeisin elementti, joka vaatii huomiotasi. Se on perusta, jolle koko yrityksesi rakennetaan. Jotkut voivat ajatella, että kunhan vain on joku tuote tai palvelu, asiakkaita kyllä löytyy.


Valitettavasti minun on todettava että todellisuus on monimutkaisempi. Liikeidea määrittelee yrityksen suunnan ja sen, millaista arvoa tarjoat ihmisille ympärilläsi. Jotta voit tehdä ison kasan rahaa, on sinun erotuttava massasta. On hyvä jos erottava tekijä löytyy jo firman perusideasta.


Siispä...


auto
Sinun ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen että voisit ostaa hienon auton.

Mikä on liikeidea?


Yksinkertaisesti sanottuna liikeidea on ratkaisu ongelmaan. Se kertoo, mitä tarjoat (tuote tai palvelu), kenelle tarjoat (kohderyhmä) ja miksi juuri sinun ratkaisusi on parempi tai erilainen kuin muiden tarjoamat ratkaisut (kilpailuetu).


Miten keksin liikeidean?


Monet suuret yritykset ovat alkaneet pienestä havainnosta, tarpeesta tai intohimosta. Mieti seuraavia kysymyksiä:

  • Mikä ongelma tai tarve näet ympärilläsi, johon ei ole olemassa ratkaisua?

  • Onko jokin asia, josta olet erityisen intohimoinen ja haluaisit tehdä siitä elinkeinosi?

  • Voisitko tehdä jotain paremmin tai tehokkaammin kuin se tehdään tällä hetkellä?


Voit myös tarkastella trendejä ja megatrendejä. Mitkä ovat suuret, maailmanlaajuiset muutokset, jotka määrittävät tulevaisuuden kulutuskäyttäytymistä, teknologioita tai palveluita?Testaa ideaa ennen ideaan sitoutumistaTestaa. Epäonnistu. Testaa uudelleen pienillä muutoksilla. Toista tätä kunnes onnistut.


Ylläoleva on yksi yrittäjyyden määritelmistä.Ennen kuin investoit suuria summia rahaa, aikaa ja energiaa liikeideaasi, testaa sitä pienessä mittakaavassa. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa prototyyppien valmistamista, kyselyn tekemistä potentiaalisille asiakkaille tai pop-up-myymälän perustamista.


Valmistaudu saamaan rehellistä palautetta ideastasi (hyvää ja huonoa). Valmistaudu myös siihen että sinun on tehtävä ideaasi muutoksia. Idean testaaminen auttaa välttämään suurempia virheitä ja antaa paremman kuvan siitä, kuinka asiakkaasi ottaa tuotteesi vastaan.


Yrittäjän taitoihin kuuluu välttää isommat tappiot (tappioita kyllä tulee aika ajoin, muista se). Testaamalla rajaat tappioita tehokkaasti.Muista kilpailijasi


Ideaa hioessa on hyvä olla tuntumaa markkinoista ja kilpailijoista. Mitä samalla alalla toimivat yritykset jo tarjoavat? Onko samankaltaisia tuotteita tai palveluita jo tarjolla?


Mieti mitä voit tehdä toisin tai paremmin kuin muut? Kilpailuetusi voi perustua tuotteen ominaisuuksiin, laatuun, hintaan, houkuttelevaan brändiin tai ylivoimaiseen asiakaspalveluun.


Kuten alussa san0in, on äärimmäisen hyvä jos erotut massasta. Nyrkkisääntönä sanoisin että mitä suurempi kontrasti sinun ja kilpailijoiden välillä on, sitä parempi. Mitä päräyttävää sinä voisit tehdä?Rahoitus ja budjetointi


Kun hiot liikeideaasi, tämä on varmaan viimeisenä mielessä. Mutta...


Hyvä liikeidea vaatii usein investointeja, joten mieti, mistä saat rahoituksen suunnitelmallesi. Rahan ajattelu tässä vaiheessa on viisasta. Miksi?


Koska rahan ajattelu...

  • pitää suunnitelmaa realistisempana. Mihin on varaa?

  • auttaa tekemään taloudellisia innovaatioita. Esim. alun perin aioit tehdä jonkun asian tavalla A. Sitten keksitkin taloudellisemman tavan B. Kasvatit juuri katteitasi.


Parhaassa tapauksessa ideasi rahoittaa itse itsensä. Hyvällä liikeidealla hankit asiakkaita jo ennen kuin aloitat. Jos kulurakenteesi on keveä, rahoitat kulut suoraan ensimmäisiltä asiakkailta saamillasi rahoilla. Esim. dropshipping-verkkokaupassa sinun on mahdollista saada rahat myynnistä ennen kuin maksat tavarantoimittajille.


Pyri siis siihen että ideasi rahoittaa itse itsensä. Tämä on itse asiassa tavoite kaikessa liiketoiminnassa. Kannattava liiketoiminta rahoittaa itse itsensä.


On kuitenkin tavallista että alussa tarvitaan käteistä alkuhankintoihin. Budjetoi nämä liikeideaasi miettiessäsi.Ole valmis oppimaan ja sopeutumaan


Kerrataan vielä: ensimmäinen hahmotelmasi liikeideastasi ei ole valmis eikä lopullinen.


Tosiasia on että maailma ja markkinat muuttuvat jatkuvasti. Oma liikeidea voi vaatia sopeutumista ja muutoksia matkan varrella. Ole valmis oppimaan virheistäsi ja kuuntelemaan asiakkaitasi. Heidän palautteensa on kullanarvoista yrityksesi kehittämisen kannalta.


Koontia


Liikeidea on perusta, jolle koko yrityksesi rakentuu. Se määrittelee suuntasi ja erottaa sinut kilpailijoista. Kun sinulla on vahva, testattu ja kannattava liikeidea, olet valmis kohtaamaan yrittäjyyden haasteet ja mahdollisuudet.


Muista, että jokainen suuri yritys on kerran ollut pieni idea jonkun mielessä. Sinun ideasi voi olla seuraava suuri menestystarina. Keskity arvon luomiseen, ole joustava ja valmis oppimaan, ja anna intohimosi ohjata sinua eteenpäin.Henrik Zitting


Autan sinua mielelläni taloushallintoon liittyvissä asioissa. En jätä sinua roikkumaan. Ota yhteyttä täällä.

25 views0 comments

Comments


bottom of page