top of page
  • Writer's pictureHenrik

Toiminimi vai osakeyhtiö? [Molempien muotojen hyödyt ja haasteet]

Updated: Mar 8


business woman
Yritä ja onnistu.

Kun yrittäjyys kutsuu, yksi ensimmäisistä päätöksistä on valita sopiva yritysmuoto. Toiminimi ja osakeyhtiö ovat Suomessa kaksi yleisintä yritysmuotoa, ja molemmissa on omat etunsa ja haittansa. Kumpi valita - siitä kirjoitan nyt.


Oli valintasi kumpi tahansa, lopusta löytyy sinulle huoleton taloushallinnon ratkaisu. Sopii niin tmi:lle että Oy:lle.Toiminimi


Toiminimi, tai yksityinen elinkeinonharjoittaja, on yritysmuoto, jossa yrittäjä ja yritys ovat sama asia oikeudellisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä, että yrittäjä vastaa henkilökohtaisesti kaikista yrityksen veloista ja sitoumuksista.


Toiminimen hyödyt:


1. Helppo perustaa: Toiminimen perustamisprosessi on nopea, yksinkertainen ja edullinen.

2. Selkeä hallinto: Koska yrittäjä on yritys, päätöksenteko on suoraviivaista ja nopeaa.

3. Vähemmän byrokratiaa: Toiminimellä on vähemmän sääntelyä ja raportointivelvollisuutta kuin osakeyhtiöllä.


Toiminimen haasteet:


1. Rajoittamaton vastuu: Jos yrityksesi joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, henkilökohtainen omaisuutesi voi olla vasaran alla.

2. Rahoituksen saaminen: Pankit ja muut rahoittajat saattavat nähdä toiminimen suurempana riskinä itselleen, mikä voi vaikeuttaa lainan saantia.

3. Verotus: Toiminimen tulot verotetaan yrittäjän henkilökohtaisena tulona, mikä voi olla haitta jos tulot karkaavat isoiksi. 

En jaa kaikkea täällä. Osa kirjoituksistani on saatavilla vain Fiksu Yrittäjä -listan tilaajille. Älä missaa näitä, vaan liity listalle jo tänään.

 


Osakeyhtiö (Oy)


Osakeyhtiö on oikeushenkilö, joka on erillään omistajistaan. Omistajien vastuu rajoittuu yleensä heidän sijoittamaansa pääomaan, ja yrityksen taloudelliset riskit eivät ulotu omistajien henkilökohtaiseen omaisuuteen.


Osakeyhtiön hyödyt:


1. Rajoitettu vastuu: Omistajien taloudellinen riski on yleensä rajoitettu siihen summaan, jonka he ovat sijoittaneet yritykseen.

2. Legitimiteetti ja uskottavuus: Monet sidosryhmät pitävät osakeyhtiötä uskottavampana ja vakavampana yritysmuotona.

3. Verotuksen joustavuus: Oy:n voittoa verotetaan yhteisöjen tuloverokannan mukaan, ja osingonjako voi olla verotuksellisesti edullista.

4. Helpompi rahoituksen saanti: Osakeyhtiö voi olla houkuttelevampi rahoittajille ja sijoittajille.


Osakeyhtiön haasteet:


1. Perustamiskustannukset: Oy:n perustaminen on hieman kalliimpaa kuin tmi:n perustaminen. Kustannuksia tulee esim. perustamisilmoituksesta.

2. Byrokratia: Osakeyhtiöllä on enemmän raportointi- ja hallintovelvollisuuksia kuin toiminimellä.

3. Monimutkaisempi hallinto: Osakeyhtiön päätöksenteko voi olla monimutkaisempaa, erityisesti jos omistajia on useita.


Kumpi sitten on parempi?


Ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta siihen, kumpi yritysmuoto olisi parempi, sillä se riippuu yrittäjän tavoitteista, riskinsietokyvystä ja liiketoiminnan luonteesta. Toiminimi voi olla hyvä valinta pienimuotoiselle yrittäjälle, joka haluaa aloittaa toimintansa nopeasti ja pienin kustannuksin. Osakeyhtiö voi puolestaan olla houkuttelevampi vaihtoehto, jos suunnittelet laajentumista, houkuttelet sijoittajia tai haluat rajata henkilökohtaisen vastuusi.


Jos perustat yritystä porukalla, on osakeyhtiö luonnollinen valinta. Jos haluat vain pienimuotoisesti kokeilla yrittäjyyttä, on toiminimi parempi vaihtoehto. Toiminimen "lopettaminen" on nimittäin helpompaa kuin oy:n lopettaminen. Jos yrittäjyys ei jostain syystä napannutkaan, on velvoitteista irtipääsy ainakin helpompaa toiminimen kohdalla.Pankki- ja kirjanpitopalvelut pienelle yritykselle (Oy tai Tmi)


Tilitaltin Holvi-paketista saat kirjanpitopalvelut sekä pankkipalvelut samassa. Kokeile tilitoimistoamme riskittömästi kolme kuukautta.Henrik Zitting

87 views0 comments

コメント


bottom of page