top of page
  • Writer's pictureHenrik

Eikö asiakas maksa? Yrittäjä, muista tämä.

Updated: May 5, 2023


tilinpäätös ja myyntisaamiset

Kuulostaako tutulta? Tilinpäätös lähestyy ja myyntireskontrassa on aikapäiviä sitten erääntyneitä laskuja.

Jos ei kuulosta tutulta, niin lue silti eteenpäin. Yrittäjälle tallaisia tilanteita tulee vastaan aika ajoin. Osaat näin toimia oikein ja vältät virheet.

  • Myyntireskontra: listaus maksamattomista myynneistä (myyntilaskuista) on toiselta nimeltään myyntireskontra.

  • Erääntynyt lasku: lasku, jota ei ole maksettu eräpäivään mennessä.

Joskus voi käydä niin, että myyt asiakkaalle, jonka maksukyky on huonolla tolalla. Rahaa ei ilmestykään tilille sovittuna eräpäivänä. Lasku pysyy avoimena myyntireskontrassa.


Sellaista sattuu elämässä. Se on ihan ok.

Mutta mitä tässä tilanteessa tulisi tehdä? Looginen ratkaisu on aloittaa laskun periminen. Mutta entä jos periminen ei tuota tulosta? Muistutuksista huolimatta laskua ei makseta. Vaikuttaako tämä johonkin?

Tämän tilanteen voi kuvata myös näin: asiakas on velkaa sinulle. Sinulla on siis oikeus saada rahaa asiakkaalta. Asiakkaan velkaa sinulle voidaan kutsua myös saamiseksi.


  • Saaminen: oikeus saada maksu velasta, kuten myynnistä (myyntisaaminen) tai lainasta (lainasaaminen)


Saamiset ovat omaisuutta

Yrityksesi taseessa luetellaan yrityksen omaisuus. Saamiset ovat yrityksen omaisuutta (voit käydä mm. myyntisaamisilla kauppaa esim. myymällä saamiset rahoitusyhtiölle), eli myös ne näkyvät yrityksesi taseessa.

Omaisuudella on aina jokin arvo. Mikä on myyntisaamisen arvo? Esimerkiksi, jos olet myynyt asiakkaalle 1000 eurolla (sis. alv) tavaraa, on myyntisaamisen arvo lähtötilanteessa 1000 euroa (laskun loppusumma eli nimellisarvo).

Jos laskulle ei saada maksua, ja alkaa näyttää että maksua ei tulla koskaan saamaan, on myyntisaamisen arvoa pohdittava uudelleen. Minkä arvoinen myyntisaaminen on nyt? Jos arvioit, että asiakas on täysin maksukyvytön (esim. asiakasta ollaan hakemassa konkurssiin), voidaan arvioida että myyntisaamisen arvo on

tasan nolla euroa.

Myyntisaamisen arvo on siis alentunut, tässä tapauksessa nimellisarvon verran eli nollaan euroon.

Tämä johtaa siihen, että myyntisaaminen on kirjattava pois yrityksen omaisuudesta (taseesta) ja vastaava määrä on kirjattava yrityksen kuluksi tuloslaskelmaan (alaskirjaaminen).


Myyntisaamisten arvonalentumiset pienentävät siis yrityksen tulosta. Tappiollinen myynti on aina kurjaa, mutta lohdutuksena sanon, että verottaja antaa luvan vähentää arvonalentumisen verotuksessa.


Tilanne voi olla myös sellainen, että myyntisaamisen arvo alenee vain osittain. Esimerkiksi tonnin laskusta saadaan maksuna 500 euroa, jonka jälkeen joudutaan toteamaan asiakkaan maksukyvyttömyys. Lasku jää avoimeksi 500 euron verran (myyntisaaminen 500 euroa), jolloin arvo alenee 500 euron verran.Tiesitkö? Jos sinulla on pino maksamattomia myyntilaskuja, annat ilmaista lainaa valtiolle. Tämä siksi, koska olet maksanut laskuista alvin valtiolle.


Jos kirjaat laskut luottotappioksi, saat alvit takaisin. Muista että voit jatkaa laskujen perimistä vaikka kirjaat ne tappioksi. Seuraa siis tiheästi avoimia laskuja. Toivottomat tapaukset karsimalla voit tilkitä kassaasi.


Tarinan opetus


Tarinan opetus, eli keskeisin asia sinun kannaltasi: myynnistä saatavat rahat ovat yrityksen omaisuutta, vaikka rahat eivät vielä kassassa tai tilillä vielä olekaan. Omaisuudesta tulee pitää hyvää huolta, eli myyntireskontraa kannattaa vahtia aina silloin tällöin. Jos rahoja ei yrityksistä huolimatta saada, on rahat (eli myyntisaaminen) kirjattava pois yrityksen omaisuudesta. Saat veroalea tästä.

Keskity siis huolehtimaan että rahat tulevat aikanaan tilille, sillä tällä on päivittäisessä toiminnassa eniten merkitystä. Myyntisaamisten tilinpäätöskäsittelyn voit jättää asiansa osaavan kirjanpitäjän työksi. Muutenkin, reskontrassa roikkuvia laskuja mietitään kirjanpidossa tyypillisesti kerran vuodessa, tilinpäätöksen yhteydessä.Tilitaltti pitää huolen että yrityksesi tilinpäätös on oikein laadittu. Ota yhteyttä niin tehdään taloudestasi linnunlaulua.

272 views0 comments

Comments


bottom of page