top of page
  • Writer's pictureHenrik

Miten nostan rahaa yrityksestä?

Updated: Mar 6

Palkkaa vai osinkoa? Entäs kulukorvaukset?


Osakeyhtiön omistajayrittäjänä sinulla on useita eri tapoja saada tuloa yhtiöstäsi. Voit saada tuloja ansiotulona, voitto-osuuksina tai näitä yhdistelemällä. Pidä mielessä alla olevat asianhaarat, kun pohdit miten nostat rahaa yhtiöstäsi omaan taskuusi.


Kaksi vaihtoehtoa

Yrittäjänä voit saada tuloa osakeyhtiöstä ansiotuloina, kuten palkkana ja erilaisina etuina. Voit saada tuloa myös voitto-osuuksina eli osinkoina. Ennakonpidätys (eli verojen välistä veto) tehdään sekä palkasta että osingoista. Palkan lisänä on myös muita kustannuksia, kuten sairausvakuutusmaksu.


Verotuksen näkökulmasta on hyvä muistaa, että palkka on yritykselle vähennyskelpoinen kustannus. Osingot eivät ole vähennyskelpoisia yrityksen verotuksessa. Eli kun maksat itsellesi palkkaa, yritys maksaa vähemmän veroja. Jos nostat palkan sijasta osinkoja, yritys maksaa enemmän veroja.



 

Osa kirjoituksistani on saatavilla vain Fiksu Yrittäjä -listan tilaajille. Älä missaa näitä, vaan liity listalle jo tänään.

 


Suomessa osinkojen verotus on monitahoinen järjestelmä. Osakeyhtiö maksaa ensin 20 prosenttia veroa tuloksestaan. Tämän jälkeen osingon saavaa verotetaan saadusta osingosta. Osingonsaajan verokohtelu riippuu muun muassa yrityksen nettovarallisuudesta. Mitä enemmän yrityksessä on varallisuutta, sitä enemmän voit nostaa kevyemmin verotettua osinkoa.


Se, miten tulot kannattaa jakaa ansiotulojen ja osinkojen välillä ei ole itsestään selvä asia. Yksi hyvä ohje on, että verotuksen suunnittelun tulisi perustua yrittäjän todelliseen rahantarpeeseen. Nostetaan sen verran palkkaa ja sen verran osinkoa kuin tehokas verotus ja oma rahantarve sanoo.


Lisäksi, kun palkkatulosi kasvavat, myös oma veroprosenttisi kasvaa. Siksi osinkoja kannattaa nostaa vasta silloin, kun nostamasi palkka on riittävän suuri. Karkeasti voidaan sanoa, että jos ansaitset enemmän kuin keskituloinen, voisit nostaa osan palkasta osinkona. Pienemmällä verorasituksella tietenkin.


Omaan rahantarpeeseen liittyy myös se seikka, että palkan nostaminen on hallinnollisesti helpompaa kuin osingon nostelu. Jos tarvitset säännöllisesti rahaa, taskut kannattaa täyttää palkkapussin muodossa. Osingon nostaminen firmasta vaatii enemmän byrokratiaa kuin palkanmaksu. Laki voi myös rajoittaa osingon nostamista.

Nyt vai myöhemmin?


Yrittäjillä on tapana suunnata katseensa eteenpäin ja maalailla tulevaisuutta. Onko sinulle tärkeämpää saada tuloja käyttöösi heti vai keskitytkö pitkän aikavälin tulojen kerryttämiseen? Rahaa on mahdollista jättää firmaan kasvamaan korkoa sijoitusten tai investointien muodossa. Pidä tämä mielessäsi, kun harkitset rahan nostamista firmastasi.


Kulukorvauksillakin on merkitystä


Monissa yrityksissä korvaillaan työntekijöille matkakustannuksia, kuten kilometrikorvauksia, matkalippuja, ruokailukustannuksia ja päivärahoja. Monella yrittäjällä menee ohi se, että he voisivat maksaa näitä korvauksia itselleenkin.


Monesti käy niin että yritykselle kuuluva ostos maksetaan omalla kortilla. Firman kortti jäi kotiin tai meni vahingossa vaan omalla kortilla. Silloin tehdään kululasku, alkuperäinen kuitti mukaan. Rahat omalle tilille. Asia kunnossa.


Esimerkiksi matkakustannusten korvaukset (kilometrikorvaukset jne.) ja päivärahat ovat yritykselle vähennettäviä kuluja. Yksittäisen ihmisen verotuksessa ne ovat kuitenkin verovapaata rahaa. Säästöä voi tilanteesta riippuen tulla jopa tonneja vuodessa. Kuvitteleppa sitä!

Yksityisotot – poissa pelistä

Toiminimien kohdalla yrittäjä ei nostakaan palkkaa, vaan sen sijaan tekee henkilökohtaisia nostoja yrityksen tililtä. Nostot ovat tuloa yrittäjälle sellaisenaan. Ei tarvetta palkanlaskennalle.

Osakeyhtiössä henkilökohtaisia nostoja ei kannata tehdä, mikä voi unohtua yrittäjältä, joka on aiemmin yritellyt toiminimellä. Osakeyhtiön omistajana ei ole suositeltavaa maksaa esimerkiksi omia menoja yrityksen tililtä. Vaikka omistaisit firman koko osakekannan, ei tilivarat ole suoraan sinun omaisuuttasi.


Kun ennakoit rahantarpeesi, ei sinulla ole tarvetta ottaa "pikavippejä" yritykseltäsi. Näin toimimalla vältät "pikavippeihin" liittyvät veroseuraamukset.


Jos sinusta tuntuu että tarvitset apua palkka- tai osinkoasioissa, savolainen kirjanpitäjä auttaa sinua. Ota rohkeasti yhteyttä! Kysyä saa aina.

970 views0 comments
bottom of page