Arvonlisävero eli ALV on keskeinen osa yrityksen taloutta. Arvonlisäveron kanssa on mahdollista tehdä monia kalliita virheitä. Siksi ALVin ymmärtäminen osana liiketoimintaa on elintärkeää jokaiselle yrittäjälle.
Arvonlisävero on kulutusvero, joka lisätään tavaran tai palvelun myyntihintaan ja maksetaan valtiolle. Tässä blogikirjoituksessa kerron arvonlisäveron perusteista, vähennysoikeudesta, ALV:n ilmoittamisesta, sekä erityistilanteita. Luvassa on kattava opas arvonlisäverotukseen yrittäjän näkökulmasta.
Sisältö:
Arvonlisäveron perusteet
Arvonlisävero määräytyy tavaran tai palvelun myyntihinnan perusteella. ALV:n suuruus riippuu myös tavaran tai palvelun tyypistä. Tyyppi määrää verokannan, joita on kolme erilaista: 24 %, 14 % ja 10 %. Yleinen verokanta on 24 %, ja se koskee suurinta osaa tavaroista ja palveluista. 14 % verokantaa sovelletaan esimerkiksi elintarvikkeisiin ja rehuihin, ja 10 % verokantaa esimerkiksi kirjoihin, lääkkeisiin, liikuntapalveluihin ja majoitukseen. Joitakin tavaroita ja palveluja ei veroteta alvin muodossa ollenkaan.
ALV:n maksaa loppujen lopuksi kuluttaja, mutta yritykset keräävät sen. Yritykset ovat siis arvonlisäverovelvollisia.
Olenko minä arvonlisäverovelvollinen?
Jokainen joka myy tavaroita tai palveluita liiketoiminnan muodossa, on arvonlisäverovelvollinen.
Arvonlisäverovelvollisen toimijan on kerättävä arvonlisävero tekemästään myynnistä ja maksettava se valtiolle. Toisin sanoen, myynnistä saadusta rahasta osa on sinun ja osa on valtion.
Veroton hinta: sinun
Vero: valtion
Verollinen hinta: Kaupan kokonaishinta
Voidaan myös sanoa, että aina kun myyt jotain, olet välittömästi velkaa valtiolle. Miten tämä velka ilmoitetaan ja maksetaan, siitä alempana.
Osa kirjoituksistani on saatavilla vain Fiksu Yrittäjä -listan tilaajille. Älä missaa näitä, vaan liity listalle jo tänään.
Mikä on arvonlisäveron vähennysoikeus?
ALV-vähennysoikeus tarkoittaa yrityksen oikeutta vähentää liiketoiminnan hankintoihin sisältyvä arvonlisävero omasta myynnistään kerätystä ALV:sta. Eli yritys voi vähentää ostoihinsa sisältyvän ALV:n siitä ALV:sta, jonka se on velvollinen tilittämään valtiolle myynnistään. Voidaan siis sanoa että valtio palauttaa alvin sinulle.
ALV:n vähennysoikeuden takia yrityksille myytäessä hinnat yleensä esitetään verottomina. Koska ALV:n saa takaisin valtiolta, ei sillä ole merkitystä hankinnasta koituvan kustannuksen kannalta.
Alv-vähennyksen ansiosta arvonlisävero ei kertaannu yritysten välisessä kaupassa. Lopullisen arvonlisäveron maksaa kuluttaja, jolla ei siis alvin vähennysoikeutta ole.
Voiko alv-vähennyksen saada vaikka ei olisi myyntiä?
Kyllä, voit saada. Alv-vähennyksen edellytyksenä on että hankinta on tehty arvonlisäverollista toimintaa varten. Joten jos olet tehnyt hankinnan aikomuksena myydä se arvonlisäverollisesti eteenpäin, saat alvin takaisin.
On tyypillistä että hankinnat tehdään ennen kuin eteenpäin myynti tehdään. Esimerkiksi jo teet hankinnan toukokuussa, saat vähentää alvin toukokuun alv-ilmoituksella (kuukauden verokausi). Jos sinulla ei ole myyntiä toukokuussa, saat koko hankinnan alvit tilille. Myyt tavarat eteenpäin heinäkuussa. Tilität alvit valtiolle heinäkuun alv-ilmoituksella. Kokonaisuutena olet tilittänyt valtiolle myyntien sisältämän arvonlisäveron vähennettynä hankintojen sisältämällä arvonlisäverolla.
Milloin en voi vähentää alvia?
Arvonlisäveron vähentäminen ei ole aina mahdollista. Ensinnäkin, jos et ole arvonlisäverovelvollinen (alv-rekisterissä), et luonnollisesti voi vähentää alveja koska vähennykset tulee ilmoittaa verottajalle. Ilmoitusta et voi tehdä ilman verovelvollisuutta.
Jos teet ostoksia, jotka liittyvät omassa yrityksessäsi arvonlisäverottomaan toimintaan, (kuten esim koulutetun hierojan palvelut), et voi vähentää ostoihin liittyvää ALV:a. Alvia ei voi vähentää koska et itse tilitä valtiolle hankintaan liittyvästä myynnistä alvia.
Vähennysrajoitus koskee samoin yksityiseen käyttöön tai henkilökunnan etuuksiin tehtyjä hankintoja, kuten henkilökunnan virkistystoiminta tai erilaiset lahjat. Lisäksi arvonlisävero ei ole vähennyskelpoinen yrityksen autoista, jos autoa käytetään sekä yksityis- että työajoon. Rajaus johtuu siitä että hankintoja käytetään "yksityisiin tarkoituksiin", eli ei-arvonlisäverolliseen toimintaan.
Myös edustusmenojen osalta vähennysoikeutta on rajoitettu. Arvonlisäveroa ei voi vähentää edustusmenojen osalta.
Miten ja milloin arvonlisävero maksetaan?
Yrityksen tulee laskea myyntiensä ja ostojensa arvonlisävero ja tehdä arvonlisäveroilmoitus Verohallinnolle. Ilmoituksessa kerrotaan verokauden aikana myytyjen tavaroiden ja palveluiden sisältämä ALV. Samoin ilmoitetaan ostettujen tavaroiden ja palveluiden vähennettävä ALV.
ALV-ilmoitus on yleisesti annettava kuukausittain, mutta pienemmät yritykset voivat hakea luvan tehdä ilmoituksen neljännesvuosittain tai vuosittain.
Jos yritys tekee ilmoituksen kuukausittain, on ilmoitus annettava kohdekuukautta seuraavan toisen kuukauden 12. päivään mennessä. Esim. kesäkuun ilmoitus on annettava elokuun 12. päivään mennessä.
Jos yritys on neljännesvuosi-ilmoittaja, on ilmoitus lähetettävä verokautta seuraavan toisen kuukauden 12. päivään mennessä. Esim. huhti-kesäkuun ilmoitus on oltava lähetetty elokuun 12. Päivä.
Vuosi-ilmoittajan on lähetettävä alv-ilmoitus helmikuun viimeiseen päivään mennessä.
Arvonlisäveron maksupäivä (eräpäivä) on sama kuin ilmoituksen määräpäivä.
Arvonlisäveron laskeminen
Arvonlisäveron laskeminen on suoraviivaista. Jos tiedät verokannan ja tuotteen tai palvelun verottoman hinnan, voit laskea ALV:n lisäämällä verokannan prosenttiosuuden verottomaan hintaan. Esimerkiksi, jos myyt tuotetta, jonka veroton hinta on 100 euroa ja verokanta on 24 %, ALV on 24 euroa ja tuotteen myyntihinta on 124 euroa.
Vastaavasti, jos tiedät tuotteen myyntihinnan ja verokannan, voit laskea verottoman hinnan ja ALV:n jakamalla myyntihinnan (1 + verokanta). Esimerkiksi, jos tuotteen myyntihinta on 124 euroa ja verokanta on 24 %, veroton hinta on 100 euroa (100/1,24) ja ALV on 24 euroa (124-100).
Erikoistilanteita ja poikkeuksia
Arvonlisäverotuksessa on joitakin erikoistilanteita ja poikkeuksia, joista yrittäjän on hyvä olla tietoinen. Esimerkiksi, jos yritys myy tavaroita tai palveluja toiseen EU-maahan, sovelletaan yleensä käänteistä verovelvollisuutta, jolloin ostaja ilmoittaa ja maksaa ALV:n omassa maassaan. Tämä edellyttää, että sekä myyjällä että ostajalla on voimassa oleva ALV-tunniste.
Jos siis aiot myydä tai myyt ulkomaisille yrityksille, voi olla että sinun tulee rekisteröityä arvonlisäverorekisteriin.
Toinen erikoistilanne koskee pienyrityksiä, joiden liikevaihto on enintään 15 000 euroa vuodessa. Näiden yritysten ei ole pakko rekisteröityä arvonlisäverolliseksi. Tämä voi helpottaa yrityksen hallintoa (ei ilmoituksia), mutta samalla se tarkoittaa, että yritys ei voi vähentää ostoihinsa sisältyvää ALV:a eikä lisätä ALV:a myyntihintoihin.
Eli sinun ei tarvitse maksaa alvia jos liikevaihtosi on alle 15 000 euroa. Jos olet rekisteröitynyt alv-velvolliseksi, ja olet siis maksanut alvit, saat maksamasi verot takaisin arvonlisäverohuojennuksena.
EU-kuluttajakaupan arvonlisäverot
Kun käydään kauppaa rajojen yli, on tarkasteltava sitä minne alvit tulee maksaa. Suomeen vai ulkomaille?
Pääsääntöisesti alv maksetaan siihen maahan missä kaupan sisältävä tavara tai palvelu kulutetaan.
Esimerkki: myyt verkkokauppasi kautta tietokoneita Eu-alueelle. Saksalainen yksityishenkilö ostaa sinulta tietokoneen verkkokaupasta. Lähetät tietokoneen Saksaan asiakkaalle. Minne maksat alvit tästä ostoksesta?
Vastaus: Saksaan. Tietokone "kulutetaan" siellä.
Jos siis harjoitat etäkauppaa (verkkokauppa) kuluttajille Eu-alueella, on tämä hyvä olla tiedossa. Eu-kuluttajakaupan alvit on mahdollista järjestellä useammallakin tavalla. Näissä voi mielelläni auttaa sinua. Tilitaltti on muuten verkkokauppatilitoimisto.
Henrik Zitting
Yritä ja onnistu. Taloushallinnosta se ei ainakaan jää kiinni. Jos haluat yrityksellesi toimivan taloushallinnon, ota yhteyttä täällä.
Comments