top of page
  • Writer's pictureHenrik

Ostatko ulkomaiselta yritykseltä? Muista tämä...

Olen yrittäjä. Tuleeko minun ilmoittaa alv-numeroni ulkomaiselle yritykselle, jolta hankin palveluita ja tavaroita liiketoimintaani varten?

eu ostos
Kansainvälisissä ostoksissa on hyvä olla tarkkana

Kyllä, yleensä sinun tulisi ilmoittaa alv-numerosi ulkomaiselle yritykselle, kun hankit tällaiselta yritykseltä palveluita tai tavaroita liiketoimintasi varten. Tämä liittyy arvonlisäveron (ALV) ilmoittamiseen ja maksamiseen sekä siihen, miten arvonlisävero käsitellään rajat ylittävissä kaupoissa Euroopan unionissa.


Kun ilmoitat ALV-numerosi ulkomaiselle myyjälle, myyjä voi myydä tuotteet tai palvelut sinulle ilman arvonlisäveroa, mikäli kauppa tapahtuu EU:n sisällä ja molemmat osapuolet ovat arvonlisäverovelvollisia. Tällainen myynti tunnetaan nimellä "veroton yhteisömyynti". Tämän jälkeen sinä olet vastuussa arvonlisäveron ilmoittamisesta ja maksamisesta oman maasi veroviranomaiselle niin sanotun käännetyn verovelvollisuuden (reverse charge) menetelmällä. Tämä tarkoittaa, että sinun on itse laskettava ja ilmoitettava arvonlisävero ostoihisi liittyen.


Miten veron laskeminen ja ilmoittaminen tapahtuu?


Toimita vain lasku ostoksesta kirjanpitäjällesi, hän hoitaa asian loppuun asti. Kun olet ilmoittanut alv-numerosi myyjälle, laskussa on oikeat tiedot ja kirjanpitäjäkin osaa merkata oston alv-ilmoitukselle oikein.


Mikä on alv-numeroni?


Alv-numerosi on FI + y-tunnus (ilman väliviivaa). Esim. FI12345678.


(muista että sinulla on alv-tunnus vain jos olet alv-rekisterissä)

32 views0 comments

Commentaires


bottom of page