top of page
 • Writer's pictureHenrik

Verkkolaskutus pienyrittäjälle [ohje ja UKK]

Updated: Jul 23, 2023

Sisältö


Mikä on verkkolasku?

Verkkolasku on sähköisessä muodossa lähetettävä lasku. Lasku siirtyy lähettäjältä sähköisesti suoraan vastaanottajan taloushallinnon ohjelmaan tai yritysverkkopankkiin.

Miksi sinun tulisi käyttää verkkolaskutusta?

 • Asiakkaat tykkäävät

 • Aikaa säästyy

 • Taloushallinto virtaviivaistuu


mies ja verkkolasku
Hänkin lähettää laskunsa sähköisesti.

Verkkolaskulla on tiettyjä etuja esim. paperi- tai sähköpostilaskuihin verrattuna. Esimerkiksi

 • Lasku menee aina perille. Jos esimerkiksi osoite on väärin, lasku tulee bumerangina takaisin. Verkkolaskut eivät jää kiinni roskapostifiltteriin.

 • Lasku on perillä nopeasti. Tämä johtaa siihen että asiakkaasi maksaa laskun nopeammin. Maksuviiveitä esiintyy sinulla vähemmän.

 • Laskun maksusta on tehty asiakkaallesi helppoa. Pankkitili ja viitenumero on syötetty valmiiksi taloushallinnon ohjelmaan tai verkkopankkiin. Tiliöinti ja kustannuspaikalle kohdistaminen on helpompaa.

 • Kirjanpitoaskareet kevenevät. Verkkolasku ui itsekseen kirjanpitoon ja sinun ei tarvitse tehdä mitään. Ei skannaamista tai sähköpostien lähettämistä.

 • Verkkolaskut pysyvät säilössä. Sähköistä laskua ei tarvitse mapittaa eikä muistata skannata.


Nämä edut ovat johtaneet siihen, että monet yritykset eivät ota vastaan muita kuin verkkolaskuja. Verkkolaskun edut on sen verran selvät. Rahan ja ajan tuhlaamiseen ei ole varaa.

Ainoa mitä asiakkaasi on tehtävä on tarkastaa laskun oikeellisuus ja napsauttaa lasku maksuun. Sama toimii tietysti myös sinulle. Miksi et vastaanottaisi kaikkia laskujasi sähköisesti? Säästäisit aikaa ja rahaa.


Huolenpitävää taloushallintoa

UKK verkkolaskuista

Onko e-lasku verkkolasku?

 • Ei ole. E-laskulla tarkoitetaan kuluttajalle verkkopankkiin lähetettävää laskua.


Onko sähköpostilasku verkkolasku?

 • Ei ole. Sähköpostilasku ei ole konekielisessä muodossa, eli taloushallinto-ohjelma ei sitä suoraan osaa käsitellä. Joudut tekemään manuaalista työtä että saat laskun maksuun. Lasku voi myös jäädä huomaamatta tai jopa saapumatta (esim. roskapostifiltteri)


Onko verkkolaskun lähettäminen edullista?

 • Verkkolasku on edullisin tapa lähettää laskuja. Se säästää aikaa, ei postituskuluja, vähemmän maksuviiveitä.

 • Halvimmillaan maksat alle euron per verkkolasku. Postimerkki taitaa maksaa jotain pari euroa. Tämä siis vertailukohtana.


Onko verkkolaskut turvallisia?


 • Ovat. Laskut kulkevat salattuja yhteyksiä pitkin. Huijauslaskujen osuus on verkkolaskuissa äärimmäisen pieni.


Kuinka pääsen alkuun?

Jotta voit aloittaa verkkolaskuttamisen, tarvitset verkkolaskutukseen kykenevän laskutusohjelman.

Helppo tapa hankkia laskutusohjelma on tilata kirjanpito täältä, sillä saat käyttöösi laskutusohjelman, huolettomien kirjanpitopalveluiden lisäksi.

Kun käytössäsi on verkkolaskutukseen kykenevä ohjelma ja verkkolaskutus on kytketty päälle, voit laskuttaa sähköisesti. Laskun lähettämiseen tarvitset vain vastaanottajan verkkolaskuosoitteen.


Mikä on verkkolaskuosoite?

Verkkolaskuosoite on 12-17 merkkiä pitkä merkkijono, joka yksilöi yrityksen. Merkkijonon alussa on alkuosa "0037" ja tämän jälkeen yrityksesi y-tunnus ilman väliviivaa.

Osoite voi jatkua vielä tarkenneosalla (y-tunnuksen jälkeen), mutta kaikilla yrityksillä ei tätä ole.

Sinun kannattaa pyytää verkkolaskuosoite aina asiakkaalta. Verkkolaskuosoitteen voit tarkastaa myös osoitteesta

Samoin, kun teet hankintoja laskulla, sinun kannattaa antaa myyjälle verkkolaskutusosoitteesi. Myyjä osaa näin lähettää sinulle laskun sähköisesti.Henrik Zitting, savolainen kirjanpitäjä

55 views0 comments

Comments


bottom of page