top of page
  • Writer's pictureHenrik

Voinko ottaa yhtiöltäni lainaa? Osakaslainan nostaminen

Iskikö pikainen rahan tarve?


"Voinko ottaa lainaa omalta osakeyhtiöltäni?"


Kyllä, voit nostaa lainaa osakeyhtiöltäsi. Lainan nostamista ei voi kukaan estää. Eri asia on se, mitä lainan nostamisesta voi seurata.


Oikein toimimalla voit kuitenkin välttää lainasta koituvat ongelmat


Sisälmys:
osakaslainan nostaminen
Osakaslainan nostelu ei ole niin vaikeata.


Tee vain ensin paperityöt kuntoon


Lainan nostamisesta on hyvä laatia velkakirja yhtiön ja sinun välillesi. Velkakirja vähentään väärintulkintoja ja suojaa sinua veroriskeiltä.


Velkakirja


Laina-asiakirjassa on hyvä olla ainakin


  • Lainan antajan ja ottajan tiedot

  • Päiväys

  • Lainan määrä euroina

  • Lainan nostoaikataulu

  • Lainan takaisinmaksuaikataulu

  • Koron määrä ja maksuaikataulu


Takaisinmaksuaikataulu on tärkeää määritellä huolella, muuten laina voidaan jälkikäteen tulkita veronkierto-osingoksi.


Velkakirjalle tarve? Tilitaltin asiakirjapalvelut ovat apunasi.Onko osakaslaina minulle verollista tuloa?


Sinun on hyvä muistaa että osakaslaina on sinulle verollista tuloa tietyissä tilanteissa. Maksat siis lainasta veroa jos olosuhteet ovat tietynlaiset.


Jos olet nostanut lainaa yhtiöltäsi ja tätä lainaa ei ole maksettu kokonaan takaisin joulukuun lopussa, jäljellä oleva lainamäärä on sinulle verollista pääomatuloa. Jos olet maksanut lainan kokonaan pois, ei veroa tule. Voit siis ottaa lainaa ja maksaa sen takaisin vuoden aikana ilman että veroa menee.


Esimerkki 1: Keijo ottaa firmalta lainaa 1000 euroa kesäkuussa. Saman vuoden joulukuun alussa hän maksaa takaisin 500 euroa. Joulukuun lopussa (31.12.) Keijon lainasaldo on 500 euroa, ja tämä summa on Keijolle pääomatuloa tälle vuodelle.


Jos olet vuoden aikana nostanut osakaslainaa ja maksanut sen takaisin kokonaisuudessaan, tulee sinun myös maksaa lainasta korkoa yhtiöllesi. Verottaja vaatii tätä koska muuten saisit "ilmaista lainaa", joka olisi yhtiöltä saatu etu (ja tallaistahan ei ilman veroa saa...). Korko ei saa olla liian alhainen (pitää siis olla markkinakoron suuruinen). Hyvä nyrkkisääntö korolle on esimerkiksi lyhyt euribor + 2-4 %. Mitä korkeampi niin sitä vähemmän verottajaa ottaa päähän.


Jos sinulla on vuoden lopussa lainaa maksamatta takaisin, tästä lainasaldosta ei ole pakko maksaa korkoa. Tämä siksi että laina on sinulle verollista tuloa.


Korko on hyvä kirjata velkakirjaan.Onko yhtiöllä varaa antaa lainaa?


Lainan ottaminen yhtiöstä ei saisi viedä firmaa konkurssiin. Yhtöllä tulee siis olla tarpeeksi varallisuutta jotta se selviää maksuistaan lainan noston jälkeenkin.


Kun otat lainaa yhtiöstä, tämä ei vaikuta yhtiön tulokseen. Laina vaikuttaa ainoastaan yhtiön varallisuuden määrään (rahaa vähemmän tilillä). Jos olet epävarma siitä, onko yhtiön maksukyky riittävä lainan antoon, älä nosta lainaa (voi aiheuttaa jälkiselvittelyjä).Miten maksan osakaslainaa takaisin?


Tästä tulee oma kirjoituksensa piakkoin.Henrik Zitting

16 views0 comments
bottom of page