top of page
  • Writer's pictureHenrik

Firma tappiolla - Mitä tehdä?

Onko yrityksesi on tappiolla? Ymmärrän, se voi tuntua lannistavalta. Mielestäni kuitenkin jokainen yrittäjä kohtaa tämän haasteen jossain vaiheessa. Tärkeintä on toimia päättäväisesti ja strategisesti. Tässä on kolme konkreettista vinkkiä, jotka voivat auttaa yritystäsi palaamaan kannattavaksi.



kuva joka kertoo tappion tekemisestä
Tappio.


1. Kustannusten tarkistus ja leikkaus


Ensimmäinen askel on arvioida yrityksesi kaikki kulut. On tärkeää erotella välttämättömät kulut sellaisista, jotka voidaan karsia. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi tilapäistä työvoiman vähentämistä, sopimusten uudelleenneuvottelua tai joidenkin toimintojen ulkoistamista. Karsimalla ylimääräisiä kustannuksia voit nopeasti vähentää tappioita.


Katso erityisesti kiinteitä (kuukaudesta toiseen toistuvia) kuluja. Onko ne välttämättömiä? Vanha viisaus kertoo että hyvinä aikoina yritykset rakentavat hulppeat toimitilat. Huonoina aikoina ollaankin sitten suossa.


Muuttuvat kulut elävät sen tahdissa, miten laajaa toimintasi on. Kun myyt enemmän, ovat muuttuvat kulut myös suuremmat ja niin edelleen. Muuttuvien kulujen karsiminen on vaikeampaa, mutta mahdollista. Esimerkiksi liiketoimintamallin uudelleen miettiminen on yksi vaihtoehto.


Kirjanpitäjä voi auttaa sinua kustannusten tarkastelussa.


2. Liiketoimintamallin uudelleenarviointi


Joskus tappiot johtuvat vanhentuneista liiketoimintamalleista. On tärkeää pysyä ajan hermolla ja tarkastella, ovatko nykyiset tuotteet tai palvelut edelleen relevantteja markkinoilla. Uudistamalla tarjontaasi voit houkutella uusia asiakkaita ja lisätä myyntiä. Keskity asiakkaidesi tarpeisiin ja mukauta liiketoimintaasi vastaamaan näitä tarpeita paremmin.


Liiketoimintamallin tarkastelussa ota myös huomioon miten toimit. Mistä osta edelleen myytävät tuotteet tai palvelut? Onko laitteistosi ajantasainen? Miten luot arvoa asiakkaalle?



3. Keskity ydinliiketoimintaan ja kasvumahdollisuuksiin


Analysoi, mikä osa liiketoiminnastasi tuottaa eniten voittoa ja keskity näihin alueisiin. Samalla, ole avoin uusille markkinoille ja kasvumahdollisuuksille. Tämä voi tarkoittaa uusien tuotteiden kehittämistä tai uusien markkinoiden tavoittelua. Tarkastele myös digitaalisen markkinoinnin ja sosiaalisen median hyödyntämistä yrityksesi näkyvyyden ja tavoittavuuden parantamiseksi.


Muista, että tappiollinen kausi tai tappiota tuottava toiminta ei välttämättä ole katastrofi, vaan mahdollisuus oppia ja kehittyä. Pysy positiivisena, ole joustava ja valmis sopeutumaan, ja käytä näitä haasteita hyväksesi vahvistamaan yritystäsi pitkällä aikavälillä.



Henrik Zitting



Jos talouden kysymykset ovat mielesi päällä, autan mielelläni. Ota yhteyttä täällä.

48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page