top of page
  • Writer's pictureHenrik

Mitä huomioida ennakkoveroihin liittyen?

Updated: Apr 6, 2022


ennakkoverot yrittäjälle

Niin palkansaajat kuin yrityksetkin maksavat tuloveroja ennakkoon. Verojen ennakkoon perimisellä turvataan ja tasataan valtion ja kuntien veronsaantia.


kirjanpito papereita ennakkoverot

Mitä yrittäjän tarvitsee tietää ennakkoveroista? Suurimmalle osalle yrityksistä ja yrittäjistä ennakkoveropäätös lähetetään automaattisesti (Verohallinto siis hoitaa). Tästä huolimatta, huomioitavia asioita on.
Mihin ennakkovero perustuu?


Ennakkoverot perustuvat aina arvioon tuloista. Verohallinto laskee ennakkoveron viimeksi päättyneen verotuksen perusteella. Arvio perustuu siis edellisen tilikauden verotettavaan tulokseen. Uudella yrityksellä, jonka verotusta ei ole vielä kertaakaan vahvistettu, ennakkoverot pohjautuvat yrityksen tai yrittäjän omaan arvioon verotettavasta tulosta.

Uuden yrittäjän tulee aina hakea ennakkoveroa (Verohallinto ei siis hoida asiaa puolestasi). Hakeminen kannattaa tehdä jo ensimmäisinä kuukausina ensimmäisen tilikauden alusta.


Mitoita oikein


Ennakkoa hakiessa tulee arvioida verotettava yritystoiminnan tulos. Kassavirtaa ajatellen, arviota tuloksesta ei kannata laittaa liian korkealle, mieluummin hieman alakanttiin. Ennakkoveroa voidaan korjata myöhemmin tilikaudella, jos näyttää että arvio poikkeaa toteutuneesta tilanteesta. Jos tulevasta myynnistä ei ole mahdollista tehdä realistista arviota (karkea suunnitelma on tosin suositeltavaa kts. täältä), voi verotettavan tuloksen arvioida vaikka nollaksi, ja tarkastaa tilanne parin kuukauden jälkeen kun käsitys myynnistä ja kuluista on parempi. Jos sinulla on realistinen budjetti tai liiketoimintasuunnitelma, voit arvioida verotettavaa tuloa niihin pohjautuen. Mikäli on kohtuullisen varmaa, että positiivista tulosta on luvassa, kannattaa tämä ottaa huomioon heti alussa.

Jos yrityksesi on toiminut niin kauan, että Verohallinto laskee ennakkoverosi puolestasi, tehtäväksesi jää tarkistaa ennakkoveropäätös ja arvioida sekä seurata ennakoiden riittävyyttä. Budjetointi auttaa tässä asiassa paljon. Muutosta päätökseen on mahdollista hakea. Ennakoiden seurannan voi jättää myös tilitoimiston tehtäväksi.

Ennakkoja kannattaa maksaa mahdollisimman lähelle toteutuvaa tulosta. Näin välttyy jäännösveroilta ja viivästyskoroilta, toisaalta myöskään veroja ei tule maksaneeksi liikaa etukäteen. Veronpalautukset tulevat viiveellä, ja käyttöpääomalle on yleensä tarvetta yrityksessä.

Miten sitten ennakot saadaan kohdilleen? Tarkalla talousseurannalla tietenkin! Kuukausittainen, juokseva tulosseuranta ja budjetointi auttaa suuresti ennakoiden mitoittamisessa.

Tilitaltti laittaa ennakkosi kohdilleen! Jos ennakkoverot tai muu talouteen liittyvä asia mietityttää, ota meihin yhteyttä!

Kirjoittanut: Henrik


Ennakkoverojen maksuerät


Yleensä ennakkoveroja ei tarvitse maksaa kerralla verottajalle. Maksuerien lukumäärä riippuu yhtiömuodosta ja ennakkoveron määrästä.


Tiedot ovat maaliskuun 2022 tasalla. Tarkista ajantasaiset tiedot aina Verohallinnon sivuilta.


Toiminimi, avoin- ja kommandiittiyhtiö:


Pienin maksettava ennakko on 170 euroa. Tätä pienempi vero maksetaan lopullisen verotuksen yhteydessä.

Ennakkoveron määrä euroina

Ennakkoveron erien määrä

Maksukuukaudet

​170–500

​2

​Maalis- ja syyskuu

​500 - 1 700

​3

​Helmi-, heinä- ja marraskuu

​1 700 - 10 000

​6

​Helmi-, huhti-, kesä-, elo-, loka- ja joulukuu

​yli 10 000

​12

vuoden jokainen kuukausi

Taulukon tiedot maaliskuu 2022

Osakeyhtiöt ja myyt yhteisöt:


Pienin maksettava ennakko on 500 euroa. Tätä pienemmät verot maksetaan lopullisen verotuksen yhteydessä.

Ennakkoveron määrä euroina

Ennakkoveron erien määrä

Maksukuukaudet

​500–2 000

​2

​tilikauden kolmas ja yhdeksäs kuukausi

​yli 2 000

​12

​tilikauden jokainen kuukausi


Taulukon tiedot maaliskuu 2022

118 views0 comments

Comments


bottom of page