Olet varmasti monesti kuullut että työntekijät saavat työnantajaltaan matkakulujen korvauksia. Usein unohtuu että myös osakeyhtiön omistajayrittäjä voi myös saada samat edut käyttöönsä. Tässä tekstissä kerron kilometrikorvauksista.
Puhun tästä aiheesta työntekijän näkökulmasta, samat asiat pätevät myös osakeyhtiön yrittäjään.
Mikä on kilometrikorvaus?
Kilometrikorvaus on rahallinen korvaus, jonka työntekijä voi saada työnantajaltaan autolla tekemistään työmatkoista. Se on tapa korvata työntekijälle aiheutuneita kuluja, joita hänelle on aiheutunut omalla autolla* ajetuista työmatkoista. Tyypillisesti korvaus maksetaan perustuen ajettuihin kilometreihin.
*Auto voi olla myös esim. kaverin tai puolison auto, olennaista on että autolla liikkumisesta on syntynyt kustannuksia.
Miten kilometrikorvaus lasketaan?
Kilometrikorvauksen määrän laskeminen on melko suoraviivaista. Ensin seurattava ajettuja kilometrejä ajopäiväkirjaan tai vastaavaan. Kun ajokilometrit on kirjattu ylös, ajokilometrit kerrotaan kilometrikohtaisella arvolla (esim. 0,53 €/km). Esimerkiksi, jos työntekijä on ajanut 100 kilometriä ja korvaus on 0,53 euroa per kilometri (oma auto ilman muita matkustajia), korvaus on yhteensä 53 euroa.
Kilometrikohtainen arvo riippuu millä ajoneuvolla matka tehdään. Perusarvo esimerkiksi henkilöautolle on 0,53 €/km (2023). Jos mukana on itsesi lisäksi muita matkustajia, kilometrikohtaista arvoa korotetaan 4 senttiä/km. Matkustajien mukanaolon on liityttävä työhön.
Myös lisäkuorma korottaa kilometrikohtaista arvoa. Jos työ edellyttää esim perävaunua, korottaa tämä kilometrikohtaista arvoa 9 senttiä/km.
Kilometrikohtaiset arvot voit tarkastaa Verohallinnon sivuilta.
Miksi kilometrikorvaukset?
Kun huolehdit kilometrikorvauksista, tuloksena on sinulle maksimaalinen verohyöty. Myös yhtiösi hyötyy verovähennysten muodossa. Näitä ei kannata jättää välistä.
Verovapaat kustannusten korvaukset ovat ensisijainen tapa nostaa rahaa osakeyhtiöstä. Syynä tietenkin tulojen verovapaus. Edellytyksenä rahan nostamiselle on luonnollisesti se että kustannuksia syntyy.
Kannattaa siis olla valppaana. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että usein tajuan vasta jälkikäteen tehneeni ajoja työn nimissä. Ajojen yhteyttä yritystoimintaan ei välttämättä heti tajua.
Kilometrikorvaus on oikeastaan reilu korvaus auton käytöstä. Edullisesti autoilemalla korvaus ylittää todelliset kustannukset. Verotonta tuloa siis. Ja ihan laillisesti. Verottaja ei voi kieltää sinua ajamasta taloudellisesti autollasi.
En jaa kaikkea täällä. Osa kirjoituksistani on saatavilla vain Fiksu Yrittäjä -listan tilaajille. Älä missaa näitä, vaan liity listalle jo tänään.
Miten pitää matkapäiväkirjaa?
Sähköiset matkalaskusovellukset ovat erityisen käteviä matkojen seuraamiseen. Sovellus kirjaa ylös matkat, laskee korvaukset ja maksaa rahan tilille. Samalla hoituu tuloilmoitukset verottajalle.
Toinen hyvä tapa laskea ja maksaa korvaukset on tehdä se palkanmaksun yhteydessä. Tällöin matkapäiväkirjaksi kelpaa hyvin myös yksinkertainen excel-taulukko. Matkapäiväkirja vain palkanlaskentaan ja homma rullaa silleensä. Palkanlaskenta hoitaa puolestasi laskennan ja verottajan tuloilmoitukset.
Matkojen seurannassa ja kirjaamisessa on tärkeää että otat huomioon vain ne matkat, jotka liittyvät suoraan työhösi – esimerkiksi työpaikan ja kodin välinen matka ei kuulu verovapaiden korvausten alaan.
Kilometrikorvaukseen liittyvät rajoitukset
On tärkeää huomata, että kilometrikorvauksilla on tiettyjä sääntöjä ja rajoituksia. Kilometrikorvaukset ovat verovapaita vain tiettyyn rajaan asti. Vuoden 2023 loppuun mennessä verovapaa korvaus oli 0,53 euroa per kilometri. Tämän yli menevä osuus on saajalleen veronalaista tuloa.
Lisäksi, kuten aiemmin mainitsin, kaikki matkat eivät välttämättä oikeuta kilometrikorvaukseen. Verovapaata korvausta saa vain työhön liittyvistä matkoista (esim. asiakaskäynnit). Esimerkiksi matkat kodin ja työpaikan välillä eivät kuulu näihin.
Henrik Zitting
Tiesitkö? Jos teet työmatkan moottoriveneellä (alle 50 hv moottori), verovapaan kilometrikorvauksen määrä on 93 senttiä kilometriltä. Mutta kuka tekee työmatkoja veneellä? Ei ole tullut ketään vielä vastaan.
Commentaires