top of page
  • Writer's pictureHenrik

Osinkoyrittäjä: Voinko jakaa osinkoa tappiolliselta tilikaudelta?

Updated: Aug 23


yrittäjä osingot
Sinäkin voit olla osinkoyrittäjä


Tekikö yhtiösi tappiollisen tilikauden mutta osinkorahoille olisi tarvetta? Osinko on mukava lisä palkkapussin päälle joten asiaa kannattaa tutkia.


Osinkoa voidaan jakaa myös tappiollisen tilivuoden päätteeksi. Osingonjaon edellytysten on kuitenkin täytyttävä.


Osingonjaon edellytykset


Yhtiöllä on oltava vapaata pääomaa


Vapaa- eli jakokelpoinen pääoma on liiketoiminnan tuottamaa ylijäämää. Siis rahaa jota voit maksaa itsellesi muun muassa osingon muodossa.


Vapaata pääomaa on oltava enemmän kuin jaettavan osingon määrä.


Vapaan pääoman määrän löydät yhtiösi talousraportin tase-osiosta. Täältä voi lukea lisää vapaasta pääomasta osingonjaon näkökulmasta.


Yhtiöllä on oltava maksukykyä


Yhtiöllä on oltava rahaa tilillä tarpeeksi (tai maksukyky on muulla tavalla turvattu). On kiellettyä tyhjentää yhtiön tili osingonmaksulla niin että muut laskut jäävät maksamatta.


Maksukyvystä kerrotaan myös täällä.
Vaikka viimeisin tilikausi olisikin ollut tappiollinen, edellytykset voivat täyttyä. Yhtiöllä voi ollla vapaan pääoman puskureita edellisiltä vuosilta. Tappiollisuus voi heikentää maksukykyä mutta yhtiöllä voi olla myös rahoituspuskuria tilillä.


Jos tappiollinen tilikausi on yhtiön ensimmäinen tilikausi, ja yhtiöön ei ole tehty minkäänlaisia sijoituksia (ns. nollapääoma-yhtiö), voi olla että tappiollisuus estää osingonjaon. Lähes aina tässä tilanteessa vapaa pääoma on miinuksella (jakokelpoista pääomaa ei ole).Kuten alussa sanoin, osingot on mukava asia. Osinkoasioita kannattaa siis miettiä tarkkaan.


Tilitaltilta saat osinkoihin liiityvää neuvontaa kun sitä tarvitset. Saat myös osingonjakoon liittyvän paperisodan puolestasi tehtynä. Jos kiinnostaa, tästä voit ottaa yhteyttä.

103 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page