top of page
  • Writer's pictureHenrik

Osinkoyrittäjän talousvinkit: Vapaa pääoma

Updated: Dec 26, 2023

Mitä on vapaa pääoma?


Vapaa pääoma on osakeyhtiön pääomaa, jota voidaan jakaa omistajille osinkona. Jotta yritys voi jakaa osinkoa omistajille, on yrityksellä oltava vapaata pääomaa. Vapaan pääoman määrä on yksi osingonjaon "rajoitteista". Yritys voi jakaa osinkoa omistajilleen enintään vapaan pääoman verran (lisäksi on muitakin rajoitteita, esim. tämä).


Vapaan pääoman vastakohta on sidottu pääoma. Esimerkiksi osakepääoma on sidottua pääomaa. Sidottua pääomaa et voi jakaa osinkona. Laki kieltää tämän.


Jotta siis voit jakaa osinkoa, on sinun kartutettava vapaata pääomaa.osinko kanisteri
Osingoille pääset jos sinulla on jakokelpoista pääomaa


Miten vapaata pääomaa voi kartuttaa (eli miten pääsen osingoille)?


Yrityksen tekemä voitto on yksi esimerkki vapaasta pääomasta. Kun yritys tekee voitollisen tuloksen, kartuttaa tämä vapaata pääomaa.

Vastaus on varsin looginen. Kun yrityksen tuloista vähennetään kustannukset, saadaan yrityksen tuottama voitto. Osinkoahan jaetaan siitä mitä jää jäljelle kaikkien kulujen jälkeen. Eli se mitä jaetaan, on ylijäämää.


Jotta toiminta on voitollista ja kannattavaa, on sinun tärkeä keskittyä työhösi täysillä. Minä voin auttaa sinua talousasioissa. Keskity sinä nauttimaan työstäsi ja yrittäjyyden hedelmistä, kuten osingoista.


Mainos

 

Tilitaltti on tietorikas tilitoimisto

 

Mainos päättyy


Kannattaako jakaa koko vapaa pääoma?


Kannattaako jakaa maksimi mitä voi? Jos oletetaan että muita rajoitteita ei ole kuin vapaa pääoma, voisit periaatteessa jakaa kaiken.


Esimerkki: Yhtiösi ensimmäinen tilikausi on päättynyt. Tilikauden voitto on 10 000 euroa. Yhtiön vapaa pääoma (voittovarat) kasvavat 10 000 euroa.


Teoriassa voisit jakaa osinkoa 10 000 euroa.


Mutta kannattaako tämä? Asiaan vaikuttaa muun muassa tulevaisuuden suunnitelmasi ja mikä on yhtiön kassatilanne. Jos kassassa on rahaa ja et suunnittele investointeja, voisit periaatteessa jakaa koko vapaan pääoman. Yllätyksiä varten kannattaa kuitenkin jättää pieni vara.
Mistä tiedän paljonko yritykselläni on vapaata pääomaa?


Vapaan pääoman määrä selviää tarpeeksi laajasti laaditusta yrityksen talousraportista. Hyvin laadittu raportti kertoo myös arvion verohuojennetusta osingosta.


Tehokkaaseen osingonjakoon vaikuttaa moni asia. Kirjanpitäjän kanssa on suositeltavaa keskustella osingonjaosta.

310 views0 comments

Commenti


bottom of page